The New Yorker

The New Yorker er et meget anderkendt amerikansk tidsskrift, der siden 1925 er udkommet en gang om ugen. Nedenfor ses to eksemplarer, et nyt og et fra min tid som abonnent. Der er ikke ændret meget i udseende og indhold gennem årene. De benyttede tegnfonte er de samme. De mange vittighedstegninger (cartoons) er i samme stil, osv. Prisen er selvfølgelig en anden i dag. Og dog! jeg er lige igen blevet abonnent på net udgaven, hvor man også har adgang til alle gamle numre. Det koster 12 dollar for 12 uger, altså One Dollar per nummer, som i gamle dage, blot papirløst.

                       
           Jan 2. 2017  –   $8.99                                        June 18. 1979 – One Dollar

Hvad er det så for et blad?
Pernille Stensgaard beskrev det fornylig i Weekendavisen sådan:
– “The New Yorker er et tyndt, bøjeligt blad med en tegning på forsiden og en urokkelig indholdsfortegnelse, der ligner sig selv fra uge til uge, år ud og år ind: reportage, kritik, portræt, fiktion, digt, anmeldelser, humor. De laver ikke lige noget om på det, der begyndte i 1925 som et vittigt kosmopolitisk blad, og stadig er det.” 

Det er også et litterært tidsskrift med boganmeldelser og noveller skrevet af forfattere fra hele verden. Selv nobelpristagere i litteratur er startet her. Så det giver høj status for en forfatter at få noget udgivet i The New Yorker. Det var aldrig lykkedes for nogen dansk forfatter indtil for få år siden, hvor den danske forfatter Dorthe Nors fik novellen “The Heron” (Hejren) trykt i bladet 2013-09-09. Novellen “Hejren” refererer til hejrerne som jeg omtalte i sektionen Frederiksberg Have på websitet her. Novellen udkom i samlingen “Kantslag”. Dorthe Nors har senere fået en anden novelle, “The Freezer Chest” (Kummefryseren) trykt i bladet 2015-05-25. Dorthe Nors har udgivet flere af sine bøger i USA, hvor hun er slået godt an. Hun har boet på Frederiksberg, men er nu flyttet til Vestjylland.

Se Dorthe Nors’ website her

Læs The Heron her

Læs The Freezer Chest her