Jorge Luis Borges

20160519_125345
Jorge Luis Borges. 1899 – 1986

Resumé

Barndom Buenos Aires – den nordlige bydel Palermo, Calle Serrano
I 1914 flyttede familien til Geneve for at Borges’ far kunne blive behandlet for en øjensygdom, hvilket dog ikke faldt heldigt ud. Grundet udbruddet af 1. verdenskrig kunne familien ikke rejse tilbage til Argentina, så JLB gik i gymnasiet i Geneve.
– Han vendte med familien tilbage til Buenos Aires i 1921.
– Boede i 40 år på Calle Maipú 994- Døde under en rejse i Geneve hvor han ligger begravet på kirkegården Plain-Palais. Gravstenen er interessant.
– Et liv mere læst end levet har nogen sagt.
– Kendte verdenslitteraturen ud i alle kroge. En lærd mand.
– Var gift en kort periode i sine yngre år.
– Boede sammen med sin mor det meste af livet.
– Han led ligesom faderen af en øjensygdom, der gjorde ham helt blind som 55 årig. Han har selv humoristisk sagt at det var et udtryk for Guds ironi, at han både gav ham bøgerne og blindheden.
– Blev kort før sin død gift med sin mange år yngre sekretær og veninde, Maria Kodama, som arvede rettighederne til hans forfatterskab.

Yndlingsdyr 

– Tigeren  ref. Til Blakes ”The Tyger”
– Fortællingen ”Dreamtigers”
– Tæt ved hans hjem var der en Zoo, hvor han som barn blev betaget af tigeren.

Litterære genrer

– Kortprosa (korte fortællinger)
– Essays
– Digte.

Yndlingsforfattere:

– Homer
– Dante
– Islandske sagaer
– Stevenson
– Poe
– Chesterton
– Mark Twain
– Shaw
– Kafka
– Thomas de Quincey (Drømmenes betydning. Opium misbruger)
– John Dee (mystiker fra Shakespeares tid)
– Leon Bloy
– Walt Whitman (Lærte ham betydningen af de lange lister og opremsninger)

Temaer

– Tid, uendelighed
– Labyrinter
– Helt – forræder (også i samme person)
– Krigere, hævn. Gauchoer
– Drøm – virkelighed (Ens eksistens er en drøm drømt af en anden)
– Holisme. Alt i det mindste (ref. Aleffen)
– Gentagelser
– Teologi set som filosofi
– Nordisk mytologi
– Orientens mystik
– Kabbalaen

Bøger af Borges

– Fiktioner (Ficciones) Fortællinger
– Aleffen (El Aleph) Fortællinger
– Nederdrægtighedens verdenshistorie (Historia universal de la infamia) Fortællinger
– Andre Inkvisitioner (Otras inquisiciones) Fortællinger
– Bogen af sand (El libro de arena) Fortællinger
– Borges og jeg (El Hacedor) Digte og Fortællinger
– Digte 1923-85
– Atlas  Rejsebeskrivelser
– Rosa og Blåt (Rosa y Azul) Fortællinger
– Brodie’s report (El informe de Brodie) Fortællinger
– Syv aftener (Siete noches) Foredrag
+ nogle ikke oversatte ting

Bøger om Borges

Der findes en mængde bøger om Borges. De følgende har jeg læst.

– Ditlev Tamm: Jorge Luis Borges. En Introduktion
– Rex Butler: Borges’ Short Stories
– William G Bloch: The unimaginable mathematics of Borges’ “Library of Babel”

Referencer og associationer til Borges.

”Borges og de evige orangutanger” af Luis Fernando Verissimo  (LFV).
LFV er født og bor i Porto Alegre, hovedstaden i Brasiliens sydligste stat Rio Grande do Sul, hvor jeg boede i sidste halvdel af 1970erne. LFV er søn af staten RGSs nationalskjald Erico Verissimo. Bogen er en litterær krimi med tætte referencer til Borges’s univers. Borges er med i bogen og den der til sidst opklarer forbrydelsen.

”Tangosangeren” af Tomás Eloy Martínez. Forfatteren er argentiner, men boede  i USA til sin død i 2010. Bogen foregår i Buenos Aires under den økonomiske krise i 2001. Den handler om en amerikansk litteraturstuderende, der er på jagt efter en invalid tangosanger, Julio Martel. Borges, som har skrevet essays om tangoens oprindelse, er også en stor del af romanen. Fortælleren kommer til at bo i et pensionat i det hus hvor Borges´s fortælling Aleffen foregår. Den handler også om den verdensberømte tangosanger Carlos Gardel, som døde i et flystyrt i 1935 45 år gammel. Gardel fik kultstatus.

”Volver” spansk film af Pedro Almodóvar fra 2006 Hovedrollen spilles af den vidunderlige Penélope Cruz. Titlen Volver (at vende tilbage) er dobbelttydig. Dels refererer den til handlingen, hvor en bedstemoder er død, men vender tilbage og bor skjult i familiens hus. Men Volver er også titlen på en af Carlos Gardels mest kendte tangosange. Denne sang synger Penelope Cruz i filmen.

“Rosens Navn” af Umberto Ecco. Den blinde munk, som har begået mordene, hedder Jorge de Burgos, altså en klar reference til Jorge Luis Borges. Endvidere romanens titel “Rosens Navn” er i Borges´ stil, hvor navne og symboler nogle gange betyder mere end genstanden. Slutreplikken i “Rosens Navn” er ‘stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus’ (‘Den fordums rose består gennem sit navn, kun navnene beholder vi’).

“City of Glass” af Paul Auster. Her vandrer Stillman rundt i byen dag efter dag diskret fulgt af detektiven Quinn. Quin opdager at Stillmans rute vist på et kort hver dag danner et bogstav. Bogstaverne danner et ord. Der er en lignende metode i Borges’ fortælling “Døden og passeren”, hvor en række mord foregår på steder, der indplottet på et kort, danner en bestemt figur.

Plain-Palais kirkegården i Geneve

Kirkegården, hvor Borges er begravet, har jeg besøgt adskillige gange. Den ligger tæt på Geneve centrum. Motivet på gravstenen er oldnordisk. Borges kunne både oldengelsk og oldislandsk.

20140811_081847                 20140811_082319
Graven set forfra

Stenen viser slaget ved Maldon i England 991, hvor briterne forsvarede sig mod vikingerne. Inskriptionen forneden er fra et oldengelsk kvad om slaget “og de frygtede ikke” står der 

20140811_082453                  20140811_082035
Graven set bagfra (den eneste grav jeg har set med inskription på bagsiden!)

Over vikingeskibet står der en inskription på oldislandsk: “Han tekr sverthit Gram og lekkr i methal theira bert”, hvilket betyder: ”Han tager sværdet Gram og lægger det blottet i sengen imellem dem ”. Det refererer til Sigurd og Brynhilde i Vølsungesagaen. Under vikingeskibet står ”Fra Ulrica til Javier Otárola”, hvilket refererer til fortællingen ”Ulrica” i ”Bogen af Sand”. Maria Kodama og Borges kaldte hinanden for Ulrica og Javier, som gentager historien om Sigurd og Brynhilde. Det var Maria der fik lavet gravstenen.